Terug  
     
  Verhalenavond in de Alexanderkerk Rinsumageast

11-11-2022 - Tijdens de Verhalenavond op 18 november zijn er drie vertellers en een muzikant in de Alexanderkerk in Rinsumageast. Het programma gaat tweemaal plaatsvinden. Het thema van de Verhalenavond is De Ommekear en deze avond is onderdeel van Verhalenavond dat in de hele provincie voor de vijfde maal plaatsvindt.

Rinsumageast – In de Alexanderkerk zijn bezoekers van harte welkom om te komen luisteren naar de verhalen van Geastmers Ed Zietsma, Rients van Wieren en André van der Bijl. Jankobus Seunnenga, muzikant en woonachtig in buurdorp Raard zingt een aantal intieme liedjes tussen de verhalen door. Ed Zietsma vertelt over de bewoners van Eysinga State in de 17e eeuw. De vitrine met de grafplaatjes in de kerk nodigen hem uit om te vertellen over het leven van deze adellijke personen. Zij woonden destijds in grote weelde in het dorp. Het bezit kende echter ook een andere zijde.

Rients van Wieren vertelt een boeiend verhaal over een tweeling. Het levensverhaal van de tweeling krijgt onverwacht een andere wending. Het gaat over de ommekear in het leven van deze twee jongens. Wat de ene zou, overkomt de ander.

Het laatste verhaal door André van der Bijl gaat over Jan Eisenga. Hij was dichter, schrijver, strijder, organisator en schoolmeester in Gorredijk. Omgekomen door geweervuur van de bezetter tijdens de april-meistakingen op 5 mei 1943. André heeft zich de afgelopen jaren verdiept in het leven van Eisenga en vertelt zijn verhaal over het maken van 'Jan Eisenga' een theatraal eerbetoon aan een 'stijder voor recht en vrijheid'. Over de ommekeer in het leven van Jan Eisenga en de ommekeer in oorlogstijd.

Tussen de drie verhalen speelt Jankobus Seunnenga een aantal intieme liedjes die passen bij het thema De Ommekeer. Jankobus Seunnenga, winnaar van de Ina Dammanprijs 2022, heeft op zijn nieuwste dichtbundel met cd 'Slijpsteen' prachtige, eigen geschreven poëtische teksten op muziek gezet. Hierbij kreeg hij de hulp van o.a. Dick Vestdijk op viool. Ondanks de soms introspectieve toon is de humor nooit ver weg. 'Slijp Steen' gaat over de tijd nemen voor zaken, in tegenstelling tot de tijdgeest. Op 1 januari 2019 werd Jankobus Seunnenga, na een tip van dichter des Vaderlands Tsead Bruinja, benoemt tot Streekdichter van de gemeente Noardeast-Fryslân. Sinds dat Jankobus Seunnenga in 2009 solo is gegaan, heeft hij een aantal prachtige en door de pers zeer goed ontvangen cd's gemaakt. Deze Friese oerpunker, die in 2012 het 'Dreents Liedtiesfestival' won, verwierf bekendheid met de band Kobus gaat naar Appelscha, door muziekkrant OOR betiteld als de beste punkband die Nederland ooit heeft gehad, en het A.D.H.D.-country- & folkduo Pigmeat.

Het beloofd een mooie avond te worden.

Het programma wordt tweemaal opgevoerd, om 19.30 uur en 20.30 uur.

De toegang is gratis.
 
     
   
     
     
  © ItKin Design Rinsumageest '00-'07  I www.itkin.nl E info@itkin.nl