Terug | meer geschiedenis |  
     
 

De 2 kerken van Rinsumageest

Het dorp Rinsumageest wordt voor het eerst genoemd om 800 n. Chr., het heet dan "Ringesheim". Deze naam is waarschijnlijk afgeleid van het oud-friese begrip "hring", wat een slingerend watertje is. Nog steeds slingert het riviertje de Murk door het dorp. In de 13e eeuw komen we voor het eerst de naam "Rinsumageest" tegen.


De Alexanderkerk van Rinsumageest is met zijn 2 "schepen" uniek in de wijde omtrek. De crypte is uniek voor Noord Nederland. Het oudste gedeelte van de kerk dateert uit de 11e eeuw.
De kerk staat naast de voormalige Tjaarda state.
Voorheen was de "Eppo steen" in de kerk aanwezig. Het origineel is thans opgenomen in de vaste collectie van het Fries Museum.

Tijdens Tsjerkepaad is de kerk te bezichtigen:
Van 1 juli t/m 9 sept. 2017 is de kerk open:
Wo. 13.30-17.00 u. Za. 13.30-17.00. Website.

In de 12e eeuw is ten noorden van Rinsumageest het klooster Claercamp gevestigd, van 1165 tot 1580. Het was eens het grootste klooster van Noord Nederland. Tijdens de turfafgraving rond 1943 konden gelukkig door prof. Van Geffen vondsten veilig worden gesteld. Deze zijn thans te bewonderen in de vaste collectie. Met dank aan het Fries Museum en het Noordelijke depot in Nuis.
Sinds 2013 is museum Klooster Claercamp op het voormalige kloosterterrein aanwezig.
Van april t/m oktober 2017 is het museum open:
Za. 13.00-17.00 u. Zo. 13.00-17.00 u. Website

Tijdens Tsjerkepaad van 1 juli t/m 9 sept. is het museum ook op woensdag middag open. Na uw bezoek aan de Alexanderkerk kunt u daar aangeven dat u ook het kloostermuseum wilt bezoeken. Een vrijwilliger van het kloostermuseum wordt dan gebeld, die u dan aan de Klaarkampsterwei 6 kan ontvangen.

Met Tsjerkepaad kunt u dus een bezoek combineren aan zowel de Alexanderkerk als het klooster Claercamp museum!

De voormalige Gereformeerde kerk van architect Tj. Kuipers werd in 1913 gebouwd. In 2010 was de laatste dienst. Inmiddels is de kerk verkocht en er wordt binnenkort een Bed & Breakfast gevestigd.


 
     
     
  © ItKin Design Rinsumageest '00-'07 I www.itkin.nl E info@itkin.nl