Klooster Klaarkamp te Rinsumageest / Sijbrandahuis  
     
  Klooster Claercamp  
     
| Historie Rinsumageest e.o. | Stichting Klooster Claercamp |  
     
  Algemene informatie

De grachten aan de Klaarkampsterwei van Sijbrandahuis naar Burdaard geven nog de omtrek van het grote klooster aan. De autoweg deelt het terrein in tweeën.

Noordelijk van Rinsumageest (nabij Dokkum) in de gemeente Dantumadeel in Friesland, stond eens het grote klooster Klaarkamp, dat werd gesticht rond het jaar 1165. Het behoorde aan de Orde der Cisterciënzers die oorspronkelijk uit Frankrijk kwamen. De orde werd in 1098 gesticht door Robertus van Molesme en had als uitgangspunt de regels van de Heilige Benedictus, in de soberste en puurste vorm.

Bernardus van Clairveaux (1120-1153)

Bernardus van Clairveaux in Citeaux.

De cisterciënzers moesten vooral in hun beginperiode niets hebben van beelden of muurschilderingen. Hun oprichter Bernardus van Clairveaux verzette zich tegen het goud in de kerken, terwijl de armen in diepe ellende moesten leven. Hij wilde terug naar eenvoud en vroomheid.
Als Bourgondische edelman trad hij met een groot aantal mannelijke familieleden in 1112 toe tot de dan noodlijdende orde van de cisterciënzers, die in Citeaux hun moederklooster hadden.
Nog tijdens het leven van Bernardus stichtte de orde driehonderd nieuwe abdijen, waaronder die van Klaarkamp.

"Terar Dvm Prosim"

steen Teras Dvm Prosim; "ik moge verteren als ik maar nuttig ben". Gedenksteen aan de Klaarkampsterwei te Rinsumageast / Sibrandahûs waar zich eens klooster Claercamp bevond.

De Cisterciënzers verspreiden zich over geheel Europa; klooster Klaarkamp was het eerste klooster in Noord-Nederland en werd gesticht vanuit het klooster Riddagshausen in Duitsland. Via Klaarkamp werden later weer de kloosters in Bolsward (Bloemkamp, 1190), Aduard (1192) en Gerkesklooster gesticht.

De eerste gebouwen zullen niet veel hebben voorgesteld, later werd het totale oppervlak ±250 bij 250 meter. Er huisden tientallen koormonniken en honderden (!) lekebroeders. Bijgebouwen dienden als brouwerij, kuiperij, duiventil, wasplaats enz. 'Uithoven' waren te vinden in Janum (kerkje op de terp), Sijbrandahuis (kloosterkapel), Schiermonnikoog en de Schierstins in Veenwouden, genoemd naar de lekebroeders (werkmonniken) met een grijs gewaad. De koormonniken op het kloosterterrein hadden een wit/zwart gewaad.

Schiermonnikoog

wapen schier Het wapen van Schiermonnikoog met de "schiere monnik", vernoemd naar de Cisterciënzer 'werkmonniken' in hun grijze gewaad.

Op 31 maart 1580 werd het klooster, evenals meerdere kloosters en katholieke kerken in Friesland, opgeheven i.v.m. de Reformatie. Stenen en grondbezit werden verkocht. In de omgeving zijn in diverse boerderijen en kerken nog de oude kloostermoppen te zien. De bezittingen van het klooster gingen naar de Staten van Friesland.
 
     
     
  © ItKin Design Rinsumageest '00-'08 I www.itkin.nl E info@itkin.nl