Terug | naam "Rinsumageest" | bijnaam "Hunewippers" | geschiedenis |  
     
 

Algemene informatie

Rinsumageest is een dorp in Noordoost-Friesland en ligt in de Gemeente Dantumadeel. Het telt ongeveer 1137 inwoners. Het ligt op de grens tussen de Woudstreek en daar waar het landschap overgaat in een kleigebied. Vroeger, in de 12e eeuw was in de directe omgeving het klooster Claercamp gevestigd en stonden er 4 belangrijke states in Rinsumageest. Na 1800 zijn deze states afgebroken. In de periode van voor 1800 was Rinsumageest de hoofdplaats van Dantumadeel, daarna werd Murmerwoude (thans Damwoude) de hoofdplaats van de gemeente.

ned herv kerk De Nederlands Hervormde kerk van Rinsumageest, met de 2 "schepen", uniek in de wijde omtrek. Het oudste gedeelte van de kerk dateert uit de 12e eeuw.


In de buurt van Rinsumageest ligt het recreatiegebied Eeltjemeer en aan de oostzijde zijn opnieuw bossen aangelegd met fraaie wandelroutes. In het dorp is nog 1 basisschool, dorpshuis en een dorpscafe. In het Rechthuis, het voormalige Gemeentehuis, bevindt zich nu een exclusief restaurant. Er zijn diverse actieve verenigingen, waaronder een kaatsclub, voetbalclub, korfbalclub, visclub, biljartclub, damclub, schaatsvereniging, toneelvereniging, zangvereniging, muziekvereniging en een gymnastiekvereniging.

De naam "Rinsumageest"

Voor het eerst wordt het dorp genoemd om 800 n. Chr. , het heet dan "Ringesheim". Deze naam is waarschijnlijk afgeleid van het oud-friese begrip "hring", wat een slingerend watertje is. Nog steeds slingert het riviertje de Murk door het dorp. In de 13e eeuw komen we voor het eerst de naam "Rinsumageest" tegen.

 
     
     
  © ItKin Design Rinsumageest '00-'07 I www.itkin.nl E info@itkin.nl